Bente passer på dåbskjolen og fortæller historien.

Søndag den 12. september 2004 blev vores yngste barnebarn, Gaia, døbt i Præstø Kirke i den dåbskjole, som hendes oldefar på hendes mors side var blevet døbt i i Vordingborg Kirke 89 år tidligere som den første af indtil videre 31 familie- medlemmer. Alle navne og årstal er sirligt broderet nederst på den gamle batistkjole.
Kun én af de, der har båret dåbskjolen, er nu død, det var oldefars bror Dan Fog der var født i 1919 og døde i .

Selvom dåbskjolen har været ”hjemmehørende” i Præstø siden 1961, var det kun 2. gang den blev båret i Præstø Kirke. Til stede ved Gaias dåb var 4 generationer, der har båret dåbskjolen: oldefar, som dåbskjolen jo var syet til, morfar Ole, moster Dorte og moster Camilla, Gaias mor Sisse, fætrene Mikkel, Frederik og Jonas samt kusine Juliane.

Venstre side
Højre side
Dåbskjolen ”bor” nu i en lille rød dukkekuffert, indpakket i syrefrit silkepapir, der skulle være særlig godt til at bevare fine, sarte stoffer.

Det er ikke noget lille arbejde at vaske, stive og stryge kjolen med de mange fine kniplinger, men vi håber, at den kan holde mange år endnu. I 1964 blev underkjolen fornyet, så den må kunne holde rigtig mange år. Hver gang kjolen har været i brug, er der sat fine nye sløjfer på, lyserøde eller blå

I kufferten ligger der også en børnebøjle, som kun bruges til at hænge dåbskjolen op på, når den skal bruges.

Grunden til den lille røde kuffert var, at dåbskjolen, som bare blev opbevaret i en plasticpose, pludselig var sporløst forsvundet, i hvert fald var den ikke der, hvor den burde være. Det var med røde ører, at en større undersøgelse blev sat i værk, for tænk, hvis posen var røget ud. Jeg fandt den heldigvis og købte straks kufferten, den kan man da få øje på.
I øvrigt spiste vi til barnedåben af det fine spisestel, der også var indkøbt til oldefars dåb i 1915, så langt det rakte. Der er nemlig stadig 12 dybe og 12 flade tallerkener samt diverse fade, skåle, saucekander o.s.v.”

Siden er også vores nu yngste barnebarn Tilde døbt i den, det skete i Strøby kirke den 9. juli 2006.

For nylig har faster Gine fortalt, at de kniplinger, der er en del af pynten på kjolen, stammer fra Indien og var en bryllupsgave fra en veninde til tipoldemor Dora til brug for en kaffedug, men praktisk som hun var, gjorde kniplingerne mere nytte og pynt på dåbskjolen end på en kaffedug.

Her er Dåbskjolens lille røde kuffert.